Maskita woron

Ignit Bekken in Suriname Times, 18 oktober 2008

Ik heb wel eens een maskita woron in mijn nek gehad.

Eerst was het een bultje, dat af en toe jeukte. Toen werd het groter en groter en voelde het alsof er met een naald in geprikt werd.




Het zat op de haargrens, precies aan de achterkant van mijn hoofd. Moeilijk plekje om zelf te bekijken, al doe je nog zoveel moeite.

"Hihihi, maskita woron" was het commentaar van mijn partner.

Maskita woron is de larve van de paardenvlieg, Dermatobia hominis - een kleine vlieg, 1.5-2 cm, met 4 vleugels en een blauwzwarte en groene, metaalachtige glans op de buik.

De vlieg legt haar eitjes op andere insecten, die zorgen voor verdere distributie. Zo worden ze ook op de buik van de muskiet gelegd.

Als de muskiet gestoken heeft en zich tegoed doet aan een bloedmaaltijd, worden de eitjes opgewarmd door de lichaamstemperatuur van het slachtoffer.

Ze komen uit, vallen op de huid en soms schuift een eitje naar binnen door het zuigwondje van de muskiet.

Het nestelt zich in het huidvet, wordt een larve en begint te eten en te groeien. Nadat ze volgroeid is (zie 1e foto), wringt ze zich uit haar gastheer.

Ze valt op de grond, verpopt zich en vliegt weg.

Je voelt niet dat de larve in de huid kruipt. Na een dag is er een klein bobbeltje, dat steeds groter en ronder wordt.

In het midden zit een gaatje, het luchtgaatje van de larve – hier ademt ze door.

Als je goed kijkt, kun je de ademhalingsbewegingen zien. Vaak komt er vloeistof uit de opening. Als die helder van kleur is, is er niets aan de hand.

Bij een troebele afscheiding is er een infectie - niet door de larve, maar door bacteriën.

Er zijn milieuvriendelijke manieren om de maskita woron naar buiten te krijgen. Ze heeft de opening nodig om te ademen en als die dichtgeplakt wordt met vet, bijenwas, tape, kauwgom, nagellak of een stukje rauw vlees, moet ze naar buiten komen om te ademen.

Veel mensen gebruiken blakka tee om de larve naar buiten te krijgen, maar ik heb er nooit goede resultaten mee behaald. Of ik het niet goed gedaan heb?

Bij mij werkt het beter om wat Smerex op de plek te smeren en de larve er uit te trekken, wanneer hij naar buiten komt.

Bij de honden zitten de maskita worons vaak op plekken, waar je niet elke dag komt – zoals tussen de tenen of onder hun voeten.

Als ze zelf beginnen te peuteren om de larve er uit te krijgen, kunnen ze een ader of slagader raken. We hebben dat eens meegemaakt met een van onze honden.

We vonden haar smorgens - badend in het bloed, slap en groggy.

Na een paar dagen was ze weer helemaal de oude, maar ze had dood kunnen bloeden door toedoen van een maskita woron.


colostrum dieetvoeding