Lintwormen - echinococcus granulosis



Ignit Bekken in Times of Suriname, 15 november 2008

De verspreiding van lintwormen

De lintworm behoort tot de familie van de cestoden en er zijn allerlei afmetingen en soorten.

De volwassen parasiet bestaat uit een kop met haken en zuignappen, die zich vasthechten aan de darmwand, en een lichaam dat bestaat uit veel segmenten.

Een segment wordt lid of geleding genoemd. Elk lid neemt voedsel op uit de darmwand. De lintworm is tweeslachtig: het bevrucht zichzelf.

In de voorste leden zitten de vrouwelijke voortplantingsorganen en meer naar achteren de mannelijke. De lintworm ligt geslingerd in de darm.

Hierdoor komen de mannelijke segmenten gemakkelijk in contact met de vrouwelijke. Er worden miljoenen eieren geproduceerd.

De eieren komen naar buiten met de ontlasting en moeten door een ander dier, zoals een rat, kikker, vlo worden opgegeten om zich te kunnen ontwikkelen tot een blaasworm.

Dit andere dier wordt een tussengastheer genoemd. In de maag van de tussengastheer komt uit het ei een larfje tevoorschijn met scherpe haakjes. Hiermee boort het zich door de darmwand.

Het larfje reist door het lichaam om te eindigen in spieren, de lever, de longen of andere organen. Daar kapselt het zich in om uit te groeien tot een blaasworm.


echinococcus blaasworm

Uit het ei ontwikkelt zich in de tussengastheer een blaasworm. In het rijpe stadium is de kop al aanwezig. Bron: Drs. R. van der Molen, Elementaire kynologische kennis.

Krijgt een hond een blaasworm binnen, dan komt de lintworm tevoorschijn uit de blaas.

Eerst is er alleen een kop, die zich vasthecht aan de darmwand. Daarna beginnen de segmenten te groeien.

Een besmetting met lintwormen kan zorgen voor een slechte groei, gewichtsverlies en/of een slechte vacht, maar meestal merkt u het pas als er segmenten naar buiten komen met de ontlasting.

Verse lintwormsegmenten zijn vuilwit of rozewit, plat en een beetje rechthoekig. Ze verplaatsen zich door zich uit te strekken en in te krimpen.

Ze verkleuren naar geel of wittig, drogen op en lijken op rijstkorrels. Dan spatten ze uit elkaar.

De eitjes vliegen meters ver weg, landen ergens en wachten op een tussengastheer om zich te kunnen ontwikkelen tot blaasworm.

Kunnen mensen lintwormen krijgen van hun honden

Over het algemeen niet, maar toch kunnen lintwormen een bedreiging vormen voor onze gezondheid. Kleine kinderen kunnen een lintworm krijgen wanneer zij per ongeluk een vlo binnenkrijgen en inslikken.

Echinococcus granulosis of mijnworm

echinococcus granulosis

Deze kleine lintworm met de grote naam wordt niet langer dan 1 cm en bestaat uit vier segmenten.

Op het eerste gezicht lijkt het in de ontlasting op een lintwormsegment (rijstkorrel). Kijkt u goed, dan ziet u een paar dwarsstreepjes op de korrel.

De eitjes van de mijnworm kunnen zich ontwikkelen in veel tussengastheren ook de mens.

De groei van eitje naar blaasworm duurt lang. Na 5 maanden is de omvang ongeveer 1 cm, maar het kan doorgroeien tot een omvang van 10 cm!

De kop vermenigvuldigt zich in de blaas. Elke kop is in staat om een nieuwe blaasworm te ontwikkelen. Als de blaasworm openbarst in de tussengastheer, komen ze tevoorschijn.

Blaaswormen nestelen zich het liefst in het lever- en longweefsel, maar worden ook aangetroffen in de hersenen.

Mensen kunnen er erg ziek van worden en jaarlijks sterven over de hele wereld duizenden mensen aan de gevolgen.

Hondenpoep ruimen is belangrijk, maar het is ook belangrijk om regelmatig te checken of er lintwormsegmenten in de ontlasting van uw hond of uzelf - zitten.

Vaak controleren we wel de ontlasting van onze honden, maar we vergeten om te checken hoe we er zelf aan toe zijn.


colostrum dieetvoeding


Blaaswormen: Rauw vlees en wormeitjes

Mijnwormen: Honden in de tropen

lijn