De pup en de tuinman

Ignit Bekken in Suriname Times, april 2008

Vera is de omheining aan het snoeien, samen met Hugo, de tuinman. Het is een goede gelegenheid om Rambo, haar 3 maanden oude Surinaamse hond, kennis met hem te laten maken en de hond te leren, dat Hugo twee keer per week in de tuin bezig is.

"Lib’a dagoe, a m’teki gwenti nanga yu" (Laat de pup met rust, hij moet aan je wennen), heeft ze tegen hem gezegd.
Hugo is bang voor honden en afkerig van ze. Hij wil ze ook niet om zich heen hebben, maar dat weet Vera niet. Hij heeft het niet gezegd.

Die vrouw hoeft niet alles te weten. Terwijl ze aan het werk zijn, kijkt hij schichtig om zich heen op zoek naar Rambo.

Dat doet hij de keer daarna en daarna en daarna ook – en dan weet hij het zeker. De hond loert op hem. Hij volgt al zijn bewegingen.

Wanneer hij de hark pakt om het gras bij elkaar te schrapen en Rambo vrolijk blaffend en voor en achteruit springend de bewegingen van de hark volgt, weet Hugo wel wat hij moet doen. Vera is binnen en hoort en ziet niets.

Hij steekt de hark richting hond en roept "ksjt, ksjt". Het helpt – voor deze keer. Rambo gaat zitten op een afstand. Om de bewegingen goed te bestuderen, maar dat weet Hugo niet. Die denkt dat hij de hond mooi mars geleerd heeft.

Na een paar weken laat de hond zich niet meer wegjagen. Hij springt naar voren en naar achteren en naar links en naar rechts, wanneer Hugo aan het harken is. Zijn staart kwispelt en hij blaft van plezier en pret.

Dan krijgt hij een klap met de hark.

Na een maand klappen en ksjt, ksjt wordt Rambo al opgewonden wanneer hij Hugo ziet. Die harkt nu met een stok in zijn hand, want kleine honden leren snel en Rambo heeft geleerd hoe hij de stok van de hark kan bijten voor hij een klap krijgt.

Hij heeft zelfs geleerd hoe hij Hugo opzij kan laten springen door een duik naar zijn benen te nemen. Dan pas gaat Hugo naar Vera om te vragen of de hond weg kan als hij werkt.

Jong geleerd is oud gedaan. Pups onderzoeken de wereld op hun manier. Onder andere door te jagen op alles wat beweegt.

Als er niemand is om ze te begeleiden, leren ze dingen die heel waardevol zijn als ze geleerd worden onder goede begeleiding – maar nare gevolgen kunnen hebben als dat niet het geval is.


colostrum dieetvoeding