B.A.R.F. in Nederland

Oorspronkelijke titel: Oude wijsheid in een nieuwe jas.

Ignit Bekken, De Ware Tijd Suriname, september 2001 Ė aangepast op 20 januari 2010.

Barf? Dat is toch braken in het engels?
B.A.R.F. is de afkorting van Biological Appropriate Raw Food of Bones And Raw Food, maar to barf betekent in het engels ook braken, kotsen, overgeven.

Honden die beginnen met barf, moeten wel eens braken omdat ze te gulzig eten of te grote stukken vlees naar binnen hebben gewerkt. Ze eten het daarna met veel smaak weer op.

In 1993 kwam het boek Give Your Dog A Bone uit. Het is geschreven door de Australische dierenarts Ian Billinghurst.

Het boek sloeg aan in Engeland. Hij werd al snel uitgenodigd om lezingen te geven en workshops te houden. Het duurde niet lang of ook Noord Amerika was in de ban van barf.

In Nederland werden barf en de voedingsmethode van Ian Billinghurst in 1999 op het internet geÔntroduceerd door leden van BARF-natuurlijk.

In 2000 steeg het martkaandeel van rauwe huisdiervoeding in Nederland met 7 procent. Een jaar later kwamen er veel internetgroepen en forums bij Ė allemaal met barf of natuurlijk in hun naam.

Dr. Billinghurst begon na zijn studie in de jaren 1970 compleet en gebalanceerd voer te geven aan zijn honden Ė brokken.

Na een paar jaar merkte hij, dat zijn honden dezelfde vage klachten en symptomen kregen dan de patiŽnten die hij behandelde in zijn kliniek. De honden die nog bij zijn ouders thuis bleven, mankeerden niets.

Dit was het begin van een lange zoektocht naar de redenen waarom deze klachten en symptomen er vroeger nooit waren.

Hij kwam uit op de voeding van de moderne hond ging terug naar de manier waarop wilde honden en hondachtigen zich door de eeuwen heen gevoed hebben - en hoe de honden in AustraliŽ vroeger gevoerd werden.

Zijn vervolgstudie was gericht op de voeding van dieren, terwijl hij daarnaast experimenteerde om tot een verantwoorde voermethode te komen.

Zijn cliŽnten hadden belangstelling voor zijn opvattingen en zo ontstond een eenvoudig boekwerkje om ze op weg te helpen. Dit groeide uit tot Give Your Dog A Bone.

Barf is oude kennis en wijsheid in een nieuwe jas - het resultaat van 20 jaar studeren en experimenteren.

Home

Barf-natuurlijk home


Beginnen met barf

1. Wat is barf

2. De maag - altijd op tijd eten

3. De samenstelling van barf

4. Handleiding barf uit 2004


colostrum