BARF - Is het zo gemakkelijk?

Een onvergetelijk stuk uit 1998. Toen wisten we nog niets nog niets over geleidelijk omschakelen op barf zonder trauma te veroorzaken.

BARFen deden we met Give Your Dog A Bone van Ian Billinghurst bij de hand. Werd er teveel gekotst? Dan waren er genoeg mensen online om je te helpen met tips en adviezen.

Er is veel veranderd. Toch vind ik dit nog steeds een kostelijk stuk!
BARF voeren is niet moeilijk. De enige voorwaarde is, dat u van gedachten moet veranderen over hoe en wat uw hond eet. Dit kan moeilijk zijn voor sommige beginners.

Tot nu toe is u verteld door de brokkenfabrikanten - en ook door dierenartsen die hun opleiding over hondenvoeding krijgen van dezelfde brokkenfabrikanten:

1. Het is erg ingewikkeld is om een hond te voeden.

2. U heeft een serie universitaire titels achter uw naam nodig om te weten hoe dat moet.

3. De beste voeding voor uw hond is een uitgebalanceerde brok.

De eerste en moeilijkste stap is om hier overheen te komen - daarna wordt het gemakkelijk!

De principes van BARF zijn eenvoudig.

U geeft uw honden natuurlijk en echt eten - geen gekookt, gesteriliseerd, dood voer.

U geeft voeding die zoveel mogelijk overeen komt met wat ze zouden eten in het wild - laat de wilde hond of de wolf uw leermeester zijn.

Eet een wilde hond of wolf hetzelfde voedsel dag in en dag uit? Neen.

Eet hij dan misschien een uitgebalanceerd dieet elke dag? Neen.

Eet hij eigenlijk wel elke dag? Ook niet.

Afgaande op wat de brokkenfabrikanten ons vertellen, zouden wilde honden en wolven al eeuwen geleden uitgestorven zijn.

Het volgende waar u eens over na moet denken is: hoe voedt u uzelf en uw gezin?

Heeft u een fabrikant nodig om een baal eten voor u te maken, bestaande uit brokjes met alle noodzakelijke voedingstoffen er in? Zodat u elke dag een uitgebalanceerde voeding eet?

Ik waag een gokje en zeg dat u dat niet nodig heeft. U heeft uw eigen ideeŽn over wat gezond is en wat niet. U kent de vijf voedingsgroepen en u probeert u daar aan te houden, maar ik weet zeker dat u niet elke dag volkomen uitgebalanceerde voeding binnen krijgt.

Weet u hoeveel u per dag zou moeten eten en hoeveel u in werkelijkheid binnenkrijgt?

Over een bepaalde periode gerekend zult u best gezond eten en binnen krijgen wat u nodig heeft.

Ik waag nog een gokje door te stellen dat u echt geen universitaire titels achter uw naam heeft staan om dit te kunnen realiseren!

Terug naar de honden. Ik weet dat u graag hoeveelheden, maten en afmetingen wilt hebben. Daar kan ik u helaas niet aan helpen.

Want weet u, ik weet zelf niet eens precies hoeveel ik aan mijn honden geef Ė of aan andere honden die tijdelijk onder mijn zorg komen, van Cavalier King Charles Spaniel tot Pyrenese berghond!

Oh ja, ik heb wel een basis idee. Ik zou u best kunnen vertellen hoe ik zou beginnen voor een hond met 'gemiddelde' afmetingen zoals een Dalmatiner of een Border Collie.

Dat zou een kipkarkas per dag zijn. Maar het verandert als ik merk wat de hond wel of niet nodig heeft om een gezond gewicht te blijven houden. De voeding moet overeenkomen met:

zijn bouw,

hoe actief hij is,

zijn algemen gedrag,

en zijn gezondheid en dergelijke.

Maar precieze hoeveelheden? Ehm...


Hoe ik een nieuwe hond leer BARFen?

Ik geef een kipkarkas of nek of een paar vleugels, doe een aantal stappen terug en laat hem ontdekken dat het echt voedsel is. De ene hond heeft meer tijd nodig dan de andere.

Ik verander de voeding 'cold turkey'. De hond kan een paar dagen wat diarree hebben en soms braakt hij - meteen na het eten of wat later, maar dat is ok.

Ziet de hond er over het geheel genomen gezond uit en duurt het niet te lang? Dan is het wel in orde. Zijn spijsvertering raakt snel gewend aan het nieuwe echte eten en hij leert met dezelfde snelheid dat hij wat langzamer moet eten!

Ik voer nooit elke dag hetzelfde, en ook niet elke dag supplementen. De voeding wordt gebalanceerd over een bepaalde periode.

Met BARF heb je veel speelruimte wat betreft het maken van fouten. De enige manier om noemenswaardige schade aan te richten is door een voedingstof helemaal weg te laten.

En geloof me, dit is erg, erg moeilijk, zo niet bijna onmogelijk, om te doen!

De reden is, dat u zoveel mogelijk verschillende soorten voedingsmiddelen geeft over een periode van pakweg 10 dagen. Door op deze manier te voeden, in plaats van elke dag hetzelfde, heeft u de basis behoefte behoorlijk ingedekt.

En maakt u zich maar geen zorgen, wanneer het in het begin allemaal nog niet zo best wil lukken.

Dat heeft iedereen meegemaakt. Het prettige van BARF is, dat de voeding gemakkelijk aangepast kan worden.

Komt de hond aan? Dan geeft u minder. Ziet de hond er een beetje te slank uit? Dan geeft u meer.

Er is geen magische formule voor hondenvoeding, al willen de brokkenfabrikanten nog zo graag dat u dat gelooft.

Vergeet al die advertentie-onzin maar en gebruik uw gezonde verstand zoals u dat ook doet bij het voeden van uzelf en uw gezin.

Ik beloof u, dat u snel zult ontdekken hoe gemakkelijk het is om BARF te voeren!

Tracy Bassett, Canberra, Australia

Home

Barf-natuurlijk home


Beginnen met barf

1. Wat is barf

2. De maag - altijd op tijd eten

3. De samenstelling van barf

4. Handleiding barf uit 2004


colostrum