Beknopte handleiding voor barf

Oorspronkelijke titel: Barf - niet iets om ff snel te doen.

© Ignit Bekken, De Ware Tijd Suriname, augustus 2004 – herzien 25 januari 2010.

Dit is de beknopte handleiding voor barf en natuurlijke honden voeding om u op weg te helpen in de wereld van barf of natuurlijke rauwe voeding.

Kun je me vertellen wat ik aan mijn hond moet voeren? Heb je wat voorbeelden en recepten voor me? Het zijn vragen die vaak gesteld worden.
Wilt u de brokken aanvullen met gezonde, verse voeding? Dan is het belangrijk om iets te weten over de evolutionaire voeding van uw hond of kat en de spijsvertering.

Er zijn veel recepten voor maaltijden en gezonde hapjes als aanvulling op droogvoer en versvlees maar even snel uitleggen wat u moet voeren bij barf, met voorbeelden en schema's, is lastig.

Wilt u beginnen met barf? Ook dan moet u iets weten over de evolutionaire voeding en de spijsvertering.

Evolutionaire voeding is de voeding die uw huisdier al duizenden jaren heeft gegeten – de voeding waarop het dier zich heeft ontwikkeld hebben tot wat het nu is.

Beginnen met barf kunt u het beste doen aan de hand van verantwoorde informatie van schrijvers, bijvoorbeeld Ian Billinghurst, Mogens Eliasen en Kymythy Schultze. Dan weet u in ieder geval zeker, dat uw dier niets tekort komt tijdens de omschakelingsperiode.

U moet weten waar u geschikte ingrediënten kunt kopen bij u in de buurt en wat u er mee moet doen. En uiteraard of uw diepvries groot genoeg is en uw keukenmachine genoeg power heeft om botjes te malen.

Nadat uw huisdier eenmaal gewend is aan barf, zijn er opnieuw keuzes die gemaakt moeten worden. Wel of geen groente, wel of geen varkensvlees, veel vet of weinig?

Gaat u verder op de manier waarop u begonnen bent of wilt u alles beter afstemmen op uw dier, uw levensstijl, uw portemonnee?


Waar gaat het nou allemaal over?

Het gaat over B.A.R.F. oftewel natuurlijke, rauwe voeding die qua samenstelling en inhoud afgestemd is op de spijsvertering van de hond en op zijn evolutionaire voeding.

Ooit heeft een wolf of hebben meerdere wolven het gezelschap van de mens verkozen boven dat van hun wilde soortgenoten. Dit zijn de voorouders van onze honden.

De voeding die deze voorouders gegeten hebben in de twintig- tot dertigduizend jaren durende domesticatie is de basis van de BARFmethode van voeren.

In die lange tijd is de mens er wel in geslaagd om de buitenkant te veranderen maar de binnenkant en met name de spijsvertering van de hond is nog hetzelfde als die van zijn voorouder de wolf - of het nu een klein schoothondje is of een kanjer van een Mastiff.

Betekent dit nu dat we onze hond moeten voeren als een wolf? Het zou kunnen, maar dan moet u het metabolisme van uw hond aanpassen aan dat van de wolf.

Dat doet u door hem bijvoorbeeld dagen achtereen geen eten te geven en 16 uur per dag te laten rennen. Ook voert u alleen wilde prooidieren – in zijn geheel, met huid, haar en ingewanden.

Of u neemt hem mee naar een vuilstortplaats waar hij zijn maaltijd bij elkaar kan scharrelen – zo scharrelen de wolven van Italië en Roemenië bijvoorbeeld hun eten bij elkaar.

De meeste mensen hebben geen tijd om 16 uur per dag met hun hond te fietsen en ik denk dat uw buren protesteren als u een keer per week een wild zwijn of hert in uw tuin deponeert voor de honden.

Gelukkig hoeft het niet zo. De hond is de afgelopen 15.000 jaar geëvolueerd op de vuilnisbergen van de mens. Hij heeft het daar altijd goed op gedaan – tot het ontstaan van de brokkenindustrie in het midden van de 19e eeuw.

U kunt volstaan met wat u in de supermarkt, bij de slager of een barf leverancier kunt kopen – aangevuld met extraatjes zoals groente voor voldoende mineralen en vezels in de voeding.

Daar gaat het over bij barf – gezonde verse voeding maken met spullen die altijd te koop zijn bij u in de buurt of bij de verkoopunten van kvv en barf.

Home

Barf-natuurlijk home


Beginnen met barf

1. Wat is barf

2. De maag - altijd op tijd eten

3. De samenstelling van barf

4. Handleiding barf uit 2004


colostrum