Kymythy Schultze - Voeding die past bij de soort

Vertaling: G. van der Groot voor barf-natuurlijk.

Voeding die past bij de soort

Bijna dagelijks komen er nieuwe inzichten op het gebied van voeding en gezondheid die wijze voedingsdeskundigen - en je moeder - al jaren verkondigen: Eet gezond en stop met eten van junkfood.

Onze dokters moedigen ons aan om minder fabrieksmatige voeding te eten en meer te vertrouwen op verse ingrediŽnten in onze maaltijden voor een optimale kwaliteit van leven.

Dezelfde beschouwing is ook van toepassing op onze dierenvrienden.

Waarom is de kwaliteit van de voeding van je huisdier zo belangrijk?

Simpel gezegd, voeding is brandstof voor ieder lichaam en leven zonder is niet mogelijk. De sterkte van het immuunsysteem van je huisdier, zijn weerstand tegen ziektes en zijn kwaliteit van leven hangen allemaal af van de soort en de kwaliteit voeding die je geeft.


Een hond - een kat - een koala

Elke diersoort op onze planeet heeft zich gedurende de evolutie ontwikkeld om door het eten van specifieke voeding gezond te blijven. Deze voedingsbehoefte varieert naar gelang de fysiologische bouw van de betreffende soort, en elke soort moet specifieke voeding consumeren om aan deze voedingsbehoefte te voldoen.

Wanneer alle diersoorten dezelfde voedselbehoefte zouden hebben, dan zou het voedsel al snel op zijn! Kennelijk zijn honden en katten er niet op gebouwd om al zwaaiend in takken van hoge bomen eucalyptusbladeren te eten, zoals de koala.

Ook zijn ze niet gemaakt om plankton te eten, zoals veel van de grote walvissen, of om alleen van planten te leven, zoals koeien en paarden.

De spijsvertering van onze honden en katten is meer dan 120 miljoen jaar geleden ontworpen. Overeenkomstig hun lichaamsbouw zijn honden en katten carnivoren (vleeseters).

Ze hebben tanden en klauwen waarmee ze kunnen vangen en vlees kapot kunnen scheuren. Ze hebben ogen aan de voorkant van hun hoofd, die het mogelijk maken om prooidieren te zien.

Katten en honden hebben een korte spijsvertering om voedsel snel te kunnen verteren.

Ze zijn uitgerust met spijsverteringsenzymen en andere natuurlijke stoffen die nodig zijn om het voor hen bedoelde voedsel te verteren. Ondanks de vele veranderingen die door toedoen van mensen tot stand zijn gebracht in het uiterlijk van onze huisdieren, hebben ze wel hun originele carnivorenuitrusting behouden.

In 1993 is officieel aangenomen dat hond en wolf tot dezelfde soort behoren. Wanneer honden en katten de mogelijkheid krijgen om weer te verwilderen, duurt het maar een paar generaties voordat ze weer op hun wilde soortgenoten gaan lijken.

Innerlijk zijn ze nooit veranderd. Honden en katten zijn ontworpen om te gedijen op een voeding die voornamelijk uit andere dieren bestaat.

Maar vergis je niet: carnivoor zijn betekent niet dat je alleen maar vlees moet eten!

Honden en katten zijn voorbestemd om hun voedingsbehoeften voornamelijk te verkrijgen uit het eten van andere dieren, inclusief hun spiervlees, botten, organen en hun maaginhoud, alles rauw.