Richtlijnen bij het pancreatitis dieet

Niet voeren

Gekookte voeding, granen, vette maaltijden, gekookt voer en brokjes, blikvoer.

Wel voeren

Veel kleine maaltijden meerdere, kleine maaltijden per dag.

Veel rauwe groente die gepureerd moet worden: wortelen, selderij, kool, pompoen enz.

Magere, rauwe gehakt kip, rund, schaap rauw met kleine beetjes tegelijk.

Vetarme yoghurt.

Fruit appels, peren, sinasappels, bananen, mango's enzovoorts.

Lever, eieren, kwark, sardientjes (in bronwater) heel kleine beetjes.

Boombastmeel.

Enzymtabletten.

Supplementen zoals

vitamine B complex, C en E

lijnzaad olie en levertraan

kelp, knoflook en zink.

Na een aanval geeft u kleine beetjes water - vaak, tot de dorst gelest is.

De eerste maaltijd bestaat voor 90-100 procent uit groente rauw en gepureerd. U voegt een enzym tablet toe fijngemaakt. Het poeder wordt door de maaltijd gemengd en moet 10-15 min intrekken.

Als dit geweigerd wordt, voegt u een beetje van een voedingsmiddel uit de wel voeren lijst toe om het wat lekkerder te maken. Bijvoorbeeld gehakt of een ei, afhankelijk van wat uw hond lekker vindt.

Slechts een heel klein beetje!

De eerste voeding na een aanval is een kleine maaltijd - een kwart of een achtste van wat de hond normaal zou eten.

Om de twee tot vier uur geeft u dezelfde kleine maaltijd. Dit doet u een aantal dagen achtereen. De maaltijden worden geleidelijk groter - tot ongeveer een derde of een kwart van wat de hond normaal eet. Daarna brengt u het aantal voedingen langzaam terug naar twee keer per dag.

Dit alles doet u over een periode van een aantal weken - en in sommige gevallen maanden.

Daarna begint u geleidelijk en voorzichtig andere elementen van de voeding toe te voegen: vitamine, zink, kelp, levertraan, boombastmeel, enzovoorts.

Als alles goed gaat, en dat is meestal na een bloedtest waaruit blijkt dat de alvleesklier weer normaal functioneert, kunt u wat rauwe vleesbotten toevoegen: kipvleugels of nekken, schapen- of runderbotten.

Nadat uw hond hersteld is van de aanval, blijft u doorgaan met deze voeding. Het dieet is ontworpen om herhaling van de problemen te voorkomen en de algehele gezondheid van de hond weer op te bouwen.

Dit dieet helpt ook om problemen met hartaandoeningen, nieraandoeningen, artritis, kanker, suikerziekte enzovoorts te voorkomen.

U blijft kleine, vetarme maaltijden geven die voor het merendeel bestaan uit groenten en rauw, ongekookt eten. U blijft ook doorgaan met de supplementen.

Het beste is twee verschillende maaltijden: een groentemaaltijd en een maaltijd met rauwe botten en vlees. Een kwart of een derde van de voeding bestaat uit rauwe botten met vlees.