Honden graven kuilen

In Suriname doen de honden het tijdens de overgang van droge tijd naar natte tijd, in Nederland in het voorjaar en het liefst in een bos met oude eiken en beuken fanatiek in de bodem graven.
Als u goed kijkt naar wat ze aan het doen zijn, zult u zien dat ze heel selectief worteltjes uit de grond eten. Niet de grote wortels dicht bij een boom, maar de kleintjes aan de uiteinden - de haarwortels.

Behoefte aan mineralen en sporenelementen

Haarwortels zijn verzamelplaatsen van mineralen en sporenelementen. Ze wachten daar om opgenomen te worden door de boom. Het zijn ook de voedingsupplementen, die sommige honden nodig hebben om goed door de rui te komen.

Als uw hond de mogelijkheid heeft om deze extra mineralen en sporenelementen, die hij tijdelijk nodig heeft, op een natuurlijke manier binnen te krijgen, hoeft u niets te doen.

Het graven om bij de voedzame stoffen te komen, wordt vanzelf minder tot het stopt.

Als het niet minder wordt en uw hond elke dag gras, zand, aarde of wortels blijft eten, zou dit kunnen betekenen dat er iets niet in orde is met zijn spijsvertering.

Vaak zijn er ook huidproblemen, en is er kan sprake zijn van stress. Alles wijst erop, dat hij op de een of andere manier niet genoeg voedingstoffen uit het eten kan opnemen.

Dan zou het verstandig zijn om:

1. een mestonderzoek te laten doen door de dierenarts - om te kijken of er sprake is van parasieten en zo ja, welke, - en

2. de voeding onder de loep te nemen, om te kijken hoe die beter kan en of deze problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden.
Als alles verder in orde is, zal een volledige wormkuur en eventueel wat aanpassingen in de voeding voldoende zijn om uw hond weer helemaal lekker in zijn vel te krijgen.

Een volledige wormkuur is een echte kuur na de eerste toediening volgen er nog twee, telkens met een tussenpose van twee tot drie weken. Alleen op deze manier worden alle parasieten verwijderd.

Als uw hond daarna nog niet helemaal de oude is, is er iets anders aan de hand en is het belangrijk om uw dierenarts te laten onderzoeken wat het is.

Uw dierenarts is de aangewezen persoon om uw hond verder te onderzoeken en u te vertellen wat de mogelijkheden zijn voor een verdere behandeling.