Te veel Omega 6

Problemen die te maken hebben met te veel meervoudig onverzadigde vetten worden verergerd, omdat ze meestal in commerciële oliën zitten als dubbel onverzadigd Omega 6 linolzuur - met heel weinig van het vitale drievoudig onverzadigde Omega 3 linoleenzuur.

Recente onderzoeken hebben aan het licht gebracht dat te veel Omega 6 in de voeding een onbalans creëert die de productie van de belangrijke prostaglandinen kan verstoren.




Het gevolg van deze ontwrichting kan zijn: trombose, ontstekingen, hoge bloeddruk, irritatie van de darmen, een immuun systeem dat niet goed functioneert, steriliteit, celproliferatie, kanker en gewichtstoename.

Te weinig Omega 3

Een aantal onderzoekers betoogt dat er behalve te veel Omega 6 ook te weinig Omega 3 in de Amerikaanse voeding zit.

Dit vetzuur is nodig voor de oxidatie op celniveau, voor het metabolisme van belangrijke, sulferhoudende aminozuren en voor de juiste balans bij de productie van prostaglandinen.

Tekorten worden in verband gebracht met astma, hartaandoeningen en leerproblemen.

In de meeste commerciële plantaardige oliën zit maar weinig Omega 3 en heel veel Omega 6.

Daarnaast is de hoeveelheid Omega 3 in commerciële groentes, eieren, vis en vlees verminderd door de moderne landbouwmethoden en industriële praktijken.

In organische eieren van kippen die insecten en groene planten kunnen eten, kan de verhouding tussen Omega 6 en Omega3 vetzuren goed zijn, ongeveer 1 op 1.

In de commerciële eieren uit de supermarkt kan wel tot 19 keer zoveel Omega 6 zitten.

De voordelen van verzadigde vetten

De verderfelijke vetten – die de Amerikanen trachten te mijden – zijn niet de oorzaak van de moderne aandoeningen. In feite spelen ze een heel belangrijke rol in de lichaamschemie.

Minstens 50% van onze celmembranen bestaat uit verzadigde vetzuren:

Ze geven de nodige stevigheid en integriteit aan onze cellen.

Ze spelen een vitale rol bij de gezondheid van onze botten. Voor een efficiënte kalkopname in ons skelet moet minstens 50% van de vetten in de voeding verzadigd zijn.

Ze verlagen Lp(a), een bestanddeel in ons bloed dat aangeeft of we aanleg hebben voor hartaandoeningen.

Ze beschermen de lever tegen alcohol en andere gifstoffen zoals Tylenol.

Ze versterken het immuun systeem.

Ze zijn nodig voor de juiste benutting van de essentiële vetzuren. Omega 3 vetzuren worden beter vastgehouden in de weefsels als er veel verzadigde vetten in de voeding zitten.

Het verzadigde stearinezuur met 18 koolstofatomen en palmitinezuur met 16 koolstofatomen is hartvoedsel bij uitstek. Het vet rond de hartspier is zeer verzadigd, omdat het hart op deze vetreserves teert in periodes van stress.

Verzadigde vetten met een korte en middellange keten bestrijden bacteriën. Ze beschermen ons tegen schadelijke micro-organismen in het spijsverteringskanaal.

Bij een eerlijke evaluatie van de wetenschappelijke bewijsvoering is geen ondersteuning te vinden van de theorie, dat de 'bloedvaten verstoppende' verzadigde vetten hartaandoeningen veroorzaken.

Bij evaluatie van het vet in de aanslibbingen in de bloedvaten blijkt, dat in werkelijkheid slechts 20 procent verzadigd is. De rest is onverzadigd - en meer dan de helft is meervoudig onverzadigd.