Waar een carnivoor een moord voor zou willen plegen...

Waar een carnivoor een moord voor zou willen plegen...

Ongelezen berichtdoor Ignit » 18 sep 2004 14:35

Let wel! Deze voermethode is alleen geschikt voor honden die barfen!!

Waar een carnivoor die in roedelverband jaagt, een moord voor zou willen plegen…

Dit artikel mag verspreid worden zonder dat er toestemming voor nodig is, op voorwaarde dat het hele artikel, ook de biografie op het eind, gekopieerd en verspreid wordt.

Geschreven door Mogens Eliasen op15 september 15, 2004
Vertaling: Ignit Bekken voor www.barf-natuurlijk.nl



De meeste mensen voeren hun honden vanuit het idee van wat goed is voor mensen. Helaas heeft een hond een totaal ander spijsverteringsstelsel dan een aap, waardoor deze aanpak veel conflicten en ongewenste resultaten oplevert.


Enkele niet zo prettige feiten

Uit algemene onderzoeken is bekend dat een hond gemiddeld een hoeveelheid rauwe voeding moet eten, die gelijk is aan ongeveer 2% van zijn gewicht als volwassen hond om een goede gezondheid te behouden en “normaal“ actief te blijven in omstandigheden die geen extra stress opleveren.

Het probleem is echter dat honden genetisch ingesteld zijn (en volledig in staat zijn) om maaltijden te eten die 6-8% van hun lichaamsgewicht bedragen – en wanneer ze een tijdlang niet gegeten hebben, zelfs nog meer…

Wanneer de menselijke norm met tenminste 2 maaltijden per dag gevolgd wordt, zou dit betekenen dat de hond op een totaal onredelijke manier enorm zou aankomen, tenzij hij voortdurend hongerig gehouden worden, “de eeuwige honger“ (volgens de hond)…

De maag van de mens werkt niet langer dan 3-4 uren op een maaltijd. Daarna wordt het half verteerde voedsel doorgeschoven naar de darmen. Dit betekent dat de maag van mensen die drie maaltijden per dag eten, om twaalf uur middernacht leeg is, elke dag en zodoende rust krijgt tot het ontbijt van de volgende ochtend.

De maag van de hond die een volledige maaltijd gekregen heeft, doet er tenminste 24 uur over om deze te verteren en soms wel 30 uur. Kleinere maaltijden hebben niet zoveel tijd nodig, maar je hoeft geen genie te zijn om te zien dat de maag dan geen tijd krijgt om te rusten, tenzij de hond een paar dagen lang helemaal geen voeding krijgt…

Hier komen de biologische verschillen tussen apen en carnivoren nog bij. Wanneer een aap honger krijgt, pakt hij wat vruchten uit de bomen waarin hij leeft: ogenblikkelijke bevrediging! Wanneer een wolf honger krijgt, begint hij te jagen – en het kan dagen of weken duren voordat hij een prooidier doodt! Mensen worden duf en voelen zich moe wanneer er maaltijden overgeslagen worden. Wanneer dit ook zo zou zijn bij een wolf, zou hij nooit succes hebben bij de jacht…


Een biologisch adequater alternatief

Wolven in de vrije natuur doden in de winter gemiddeld niet vaker van twee keer per maand. Dat komt neer op 3-6 dagen lang volstoppen met eten en 8-10 dagen vasten. De meeste hondenbezitters vinden dit nogal extreem…

Uit mijn ervaringen is gebleken dat de 6-8% maaltijden typerend zijn voor honden met de mentale instelling dat ze “voortdurend worden uitgehongerd“. Bij honden die uit ervaring geleerd hebben dat ze inderdaad meer gelegenheid krijgen om hun maag te vullen, zal de voedingsbehoefte terugzakken naar ongeveer 4% in een tijdsbestel van slechts een paar weken.

Welnu, 4% per maaltijd en 2% per dag betekent een volledige maaltijd tot op het punt van complete verzadiging om de andere dag, gemiddeld!

Is dit te doen? Absoluut wel! Vraag maar bij een dierentuin waar men serieus bezig is met voeding en je zult horen dat grote carnivoren die een prooidier doden dat groter is dan wat ze in een keer kunnen eten, minimaal een volledige vastendag per week hebben, en meestal meer dagen geen eten krijgen! Dat geldt ook voor honden, hoewel de kosten om een andere hond aan te schaffen kleiner zijn dan om een tijger of leeuw te vervangen.

Er is een uitstekend voorbeeld van de Deense Dierentuin in Givskud, met een leeuwenpark op een behoorlijk uitgestrekt terrein. Jarenlang ging het niet echt goed met de leeuwen, wat betreft hun gezondheid. De rekeningen van de dierenarts waren hoog en de eigenaar overwoog om het park te sluiten en dacht dat het aan het klimaat lag (veel kouder dan in Afrika…) Toen leerde hij echter van een dierenarts in Kopenhagen over de rustperiode die de maag van grote carnivoren nodig heeft. Hij besloot om de dagelijkse voedingen te stoppen en in plaats daarvan een koe per week aan de leeuwen te voeren! In minder dan 4 maanden werd er een aanmerkelijke verbetering in de gezondheid geconstateerd. De leeuwen lieten ook zien dat ze veel beter in hun vel zaten: er werd gespeeld en ze waren actief – een grote plus voor de bezoekers – en voor de financiën van het park… Dit speelde zich af in 1987 en tot op de dag vandaag gaat het nog steeds goed met de leeuwen en hun ene maaltijd per week.

Als een pup tijdens de opgroei de gelegenheid krijgt om zijn maag regelmatig te vullen, zal hij uiteindelijk, wanneer hij volwassen is, geen behoefte hebben aan voedsel tot 24-30 uur na een volledige maaltijd. En hij ondervindt ook geen nadelige gevolgen wanneer hij een paar uur moet wachten (“jachttijd“) voordat hij de volgende maaltijd krijgt, tenzij je hem geconditioneerd hebt om eten te verwachten op bepaalde tijden.


Enkele belangrijke observaties

Ik heb vele honderden mensen geholpen om dit voerconcept waarbij slechts 3-4 keer per week gevoerd wordt, toe te passen en uit te voeren en ik heb nog nooit een reactie gekregen op het gebied van negatieve of ongewenste bijwerkingen. Enkele van de resultaten die je kunt verwachten, zijn:

- Het bedelen om voedsel wordt aanmerkelijk minder – of verdwijnt helemaal.
- De hond wordt emotioneel stabieler en is meer tevreden, over het algemeen rustiger en prettiger in de omgang en gemakkelijker te trainen.
- De totale hoeveelheid voeding die gemiddeld per maand gegeven wordt, is niet meer dan 75-85% van wat je gewend was te voeren!
- Er zijn geen onverteerde stukjes bot meer in de ontlasting.
- Het gewicht van de hond zal hoogst waarschijnlijk zijn ideale gewicht worden: dikke honden vallen af en magere honden krijgen meer spieren.
- Veel kleine gezondheidsproblemen verdwijnen…

Een belangrijke opmerking over de kleinere hoeveelheid voedsel die je moet geven om hetzelfde activiteitsniveau te behouden: er is maar een verklaring mogelijk, en dat is dat het spijsverteringsproces inderdaad veel efficiënter is wanneer een grote maaltijd gedurende langere tijd in de maag blijft (en meer contact krijgt met de chemicaliën van de spijsvertering). Een efficiëntere spijsvertering betekent dat er minder behoefte is om te eten. Maar het geeft zeer zeker ook aan dat dit biologisch gezien een veel adequatere manier van voeden is!


De omschakeling

Je zou wel eens zeer onaangenaam verrast kunnen worden wanneer je dit “ultieme voerschema“ van de ene op de andere dag probeert toe te passen. Om te beginnen kun je meemaken dat je hond gal braakt wanneer je probeert om een maaltijd over te slaan… De oorzaak hiervan is niet dat hij op dat moment voedsel nodig heeft, maar dat jij zijn maag geconditioneerd hebt om op dat moment te beginnen met de productie van spijsverteringssappen – en wanneer er geen voedsel in de maag is, zijn deze sappen ronduit schadelijk voor je hond.

Pavlov won hiervoor de Nobel prijs in 1905.

Er is nog een risico factor die je niet mag negeren en dat is maagzwelling. De oorzaken van maagzwelling zijn nog lang niet bekend, maar er zijn gevallen gedocumenteerd van maagzwelling bij honden die de gelegenheid hadden om zich vol te eten terwijl ze dit niet gewend waren. Dit is logisch wanneer je begrijpt dat er veel spieren betrokken zijn bij de hondenmaag en dat deze spieren het voedsel masseren terwijl het verteerd wordt. Een zwakke maag die niet getraind is om grote hoeveelheden voedsel te verwerken heeft uiteraard veel minder kans om het goed te doen dan een maag die sterk en goed gespierd is omdat hij dit werk regelmatig te doen krijgt.

Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord dat honden die slechts 3-4 keer per week gevoerd worden met volledige maaltijden, last hebben van maagzwelling – en als deze manier van voeden inderdaad een risico zou inhouden wat betreft maagzwelling, zou ik enkele tientallen voorbeelden moeten kunnen aanhalen… Daarom zie ik het ultieme voerschema als een veilige manier om de kans op maagzwelling te verminderen, zo niet te verhinderen…

Er zijn twee doelstellingen bij de omschakeling, in deze volgorde:

1. Zorg ervoor dat je hond op geen enkele manier kan voorspellen wanneer hij gevoerd wordt; dit kan ongeveer een maand of twee duren. Het is niet eerlijk tegenover de hond om deze fase over te slaan…
2. Zorg ervoor dat de maagspieren de gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen en zo sterk als mogelijk te worden in een zorgvuldig geplande omschakelingsperiode van tenminste 3 maanden, wanneer je uitgangspunt 2 maaltijden per dag is. Je doet dit door langzaam en geleidelijk meer eten te geven en meer tijd tussen de maaltijden te laten, waarbij de grootte van de maaltijd en het tijdstip van voeren bepaald worden door “toevallige slordigheden“…


Tot slot nog enkele waarschuwingen

Het ultieme voerschema kan nooit en op geen enkele manier toegepast worden bij biologisch inadequate, onnatuurlijke voeding zoals brokjes.

Ook zijn er enkele kleine rassen met overgeërfde leveraandoeningen waardoor er problemen kunnen ontstaan die op diabetes lijken. Deze honden mogen ook nooit op deze manier gevoed worden.

Mogens Eliasen
-------------------------------------------
Mogens Eliasen draagt een titel op Ph.D. niveau in de Chemie van de Århus University, Denmark en heeft al langer dan 30 jaar ervaring met het werken met honden, hondentrainers en holistische dierenartsen als begeleider, het geven van lezingen en het ontwikkelen van opvoedingsprogramma's. Hij publiceert een gratis nieuwsbrief "The Peeing Post" – De Pispaal is de Nederlandse vertaling en is te vinden op http://groups.yahoo.com/group/pispaal - met veel tips en adviezen over allerhande hondenproblemen en met name over training, gedragsproblemen, voeding en gezondheidszorg.
Mail naar contact@k9joy.com voor meer info over Mogens Eliasen en bezoek zijn website http://k9joy.com/index.php?camp=26

-------------------------------------------
Laatst bijgewerkt door Ignit op 17 maart 2005 21:44, in totaal 1 keer bewerkt.
Mixing wines may be a mistake, but old and new wisdom mix admirably.
Avatar gebruiker
Ignit
Site Admin
 
Berichten: 1013
Geregistreerd: 11 feb 2004 23:39
Woonplaats: Onverwacht, Suriname

Ongelezen berichtdoor Ignit » 22 sep 2004 18:55

Let wel! Deze voermethode is alleen geschikt voor honden die barfen!!

Overschakelen op het ultieme voerschema van de carnivoor…

Dit artikel mag verspreid worden zonder dat er toestemming voor nodig is, op voorwaarde dat het hele artikel, ook de biografie op het eind, ongewijzigd gekopieerd en verspreid wordt.
Geschreven door Mogens Eliasen op 21 september 2004
Vertaling: Ignit Bekken www.barf-natuurlijk.nl



Wanneer je eenmaal begrijpt dat jouw carnivoor, de gedomesticeerde wolf in je gezin, op een heel andere manier eet dan de tweebenige apen in je familie is de volgende vraag hoe je de omschakeling voor elkaar krijgt.


Wat is het risico?

Wanneer je uitgangspunt twee maaltijden per dag is, dan wordt de omvang van de maaltijd verviervoudigd bij een “cold turkey“ overschakeling.

De maag van de hond is een elastische spier die in elkaar gevouwen wordt. Wanneer hij niet gebruikt wordt, lijkt hij op een accordeon en wanneer hij gevuld wordt, lijkt hij op een rubberen band. De spieren in de wand “masseren“ het eten zodat het goed gemengd wordt met de verteringsenzymen die geproduceerd worden door de maagwand en de pancreas.

Een orgaan dat jarenlang niet meer dan 25% van zijn vermogen gebruikt heeft, heeft deze capaciteit niet meer. Het verliest zijn kracht zoals dat gebeurt bij elke andere spier, die je niet gebruikt. Denk maar aan een skiër die een paar maanden geleden zijn been gebroken heeft en nu eindelijk uit het gips mag. Wanneer hij op diezelfde dag moeilijke slaloms zou maken, duurt het niet lang voordat hij nog een aantal botten breekt…

Het grootste risico dat je hond loopt, is bloat (maagkanteling). De oorzaken hiervan zijn nog steeds niet bekend, maar volgens mijn ervaring is het een feit dat honden, die zomaar ineens hun maag vol stoppen met meer dan 6% van hun gewicht, iets waar ze daarvoor nooit de kans voor hebben gekregen, ernstig gevaar lopen op een maagkanteling. Er zijn misschien nog meer factoren die een rol spelen, maar maagkanteling is een ernstige zaak die voorkomen moet worden

Voorkomen is eenvoudig. Je traint de maagspier van je hond langzaam om steeds meer te kunnen verdragen. Een tijdsbestek van 3 maanden zou goed zijn.

Het is een goede zaak dat je helemaal niet bang hoeft te zijn voor een maagkanteling, wanneer je de omschakeling langzaam laat verlopen. En wat nog beter is: ik ken al tientallen jaren honden, die 3-4 volledige maaltijden per week krijgen – en ik ken geen enkel (GEEN ENKEL!) geval van maagkanteling bij deze honden…


De omschakelingsprocedure

Het is echt heel eenvoudig: je blijft dezelfde hoeveelheid voedsel geven per week. Gemiddeld heeft een hond per dag ongeveer 2% van zijn lichaamsgewicht nodig aan voeding. Dat is 14% per week. Reken uit hoeveel dat voor jouw hond is – door het gewicht van je hond met 14 te vermenigvuldigen en door 100 te delen. Dat is de hoeveelheid voedsel die hij per week krijgt. Rauwe, natuurlijke voeding – je mag dit niet doen met onnatuurlijke voeding! Laten we aannemen dat je hond 25 kilo weegt. De hoeveelheid eten per week is dan 25 kilo x 14/100 = 3,5 kilo.

Dit betekent dat je per week iets van 3,5-4 kilo per week voert – het hoeft niet zo precies allemaal. Belangrijk is dat je vast blijft houden aan het totaal!

Wanneer je momenteel twee maaltijden per dag geeft, dan geef je per maaltijd gemiddeld 3,75 kilo/7/2 = 270 gram.

Nu heb je een doel: 14 maaltijden per week terug brengen naar 3 maaltijden per week.

De eerste stap is om te komen tot 10 maaltijden per week. Elke maaltijd weegt dan 3,5 kilo/10 = 350 gram.

Je geeft deze 10 maaltijden op een manier die past binnen je andere bezigheden. Probeer ze een beetje gelijkmatig te spreiden, zodat je de ene dag twee maaltijden geeft (ochtend en avond) en de dag erna een maaltijd (lunch). Wees vooral slordig met je timing! Om problemen met galbraken te voorkomen, moet je nooit eten geven wanneer je hond het verwacht! Wanneer hij niets verwacht, roep je hem, train je wat met hem – en dan geef je het voedsel als beloning!

Van 10 maaltijden ga je naar 7 maaltijden – een maaltijd per dag. Je begint hier mee, nadat je een paar weken 10 maaltijden hebt gegeven. 7 maaltijden per week betekent dat elke maaltijd 3,75 kilo/7 = 535 gram weegt.

Dit doe je een paar weken en je zorgt er voor dat je slordig blijft met de tijden dat je hond eten krijgt – je geeft nooit eten wanneer hij het verwacht of er om vraagt. Je maakt het eten klaar en zet het weg. Je haalt je hond weg van het eten en zorgt dat hij het vergeet. Na een uur of zo roep je hem en ga je wat met hem trainen.

Je training eindigt bij de plek waar je zijn eten opgeborgen hebt en je gaat gewoon door met trainen, ook al weet hij dat zijn eten daar is! Wanneer hij een oefening goed uitvoert en zijn eten negeert, wordt de sessie beëindigd door de hond te belonen met zijn eten!

Van hieruit is het eenvoudig. Om de andere week geef je 1 maaltijd per week minder. Bij 6 maaltijden per week, voer je per maaltijd 3,75 kilo gedeeld door 6 oftewel 625 gram.
Een week heeft 7 x 24 uren = 168 uren. En gemiddeld geef je een maaltijd per 168 uren/6 = 28 uur.

Na twee weken, laat je weer een maaltijd weg en nu geef je 3,75 kilo/5 = 750 gram voedsel per maaltijd – en je voert gemiddeld elke 186 uren/5 = 34 uur. Twee weken hierna geef je nog maar 4 maaltijden per week. Reken maar uit hoeveel en wanneer.

De laatste stap is om de grootte van de maaltijd aan te passen aan wat je hond in een keer wil eten! Veel honden zijn al op dit punt aangekomen bij 4 maaltijden per week, maar bij sommige kun je doorgaan met het proces tot 3 maaltijden per week. Je voert dan 3,75 kilo/3 = 1250 gram – en gemiddeld een maaltijd per elke 168 uren/3 = 56 uur. Welnu, dit is ongeveer 5 keer zo veel als de kleine hapjes die hij kreeg voordat je hiermee begon!

Wanneer je hond meer weegt dan 25 kilo of minder, dan pas je de hoeveelheden aan zijn gewicht aan. Het belangrijkste is dat je op weekbasis dezelfde hoeveelheid eten geeft.

Het hoeft allemaal niet volgens Pietje Precies, niet wat betreft de hoeveelheid en ook niet wat de voertijd betreft. Moeder Natuur heeft nog nooit een prooidier gewogen voordat het opgediend werd na een succesvolle jachtpartij van een wolf… Je moet tenminste 20% afwijkingen inbouwen in je berekeningen! Wanneer je volgens je schema de volgende maaltijd over 28 uur zou moeten geven, dan kun je daar ergens tussen de 22 en 34 uur van maken! Volkomen onvoorspelbaar voor de hond! Je kunt er een hele nacht over slapen en toch nog op tijd zijn met het eten! En zelfs wanneer je schema zegt dat het 28 uur moet zijn en jij maakt er op een goede dag 20 uur van of 36 uur – zal Moeder Natuur je daar niet op aanspreken. En daarmee kun je het excuus, dat je te druk bent om dit ook nog toe te voegen aan je dagelijkse werkzaamheden, helemaal vergeten… ;-)

Hetzelfde met de hoeveelheden. Plus of min 20% - je weegt met je handen en je ogen! Alles wat nauwkeuriger is, is NIET is niet in het voordeel van het doel wat betreft de individuele maaltijden. Dit betekent, dat 900 gram hetzelfde is 1050 gram! En ook hetzelfde als 750 gram. Maar er zit wel verschil tussen 900 gram en 1150 gram…

Je mag wel wat nauwkeuriger zijn met wat je in totaal per week voert, als je dat zou willen – maar dat wijst zich vanzelf wanneer je door de omschakelingsperiode heen bent.

Zoals ik al eerder aangegeven heb, zal een hond minder eten wanneer hij eenmaal gewend is aan dit nieuwe voerschema – en dat is prima.

En is het je ook opgevallen, dat je hem met dit concept helemaal niet meer hoeft te laten vasten? Er zijn geen vastendagen – alleen meer tijd tussen de maaltijden.


Slotopmerkingen

Wanneer je dit voerschema eenmaal in je vingers hebt, zul je de voordelen beginnen te zien – en genieten van je vrijheid omdat je geen zorgen meer hoeft te hebben over de details van het voer!

De meeste honden (volgens mijn ervaringen ongeveer 95%) passen hun voedselinname automatisch aan en eindigen op hun ideale gewicht. Heel weinig honden hebben wat hulp nodig van hun baas. Maar die hulp is gemakkelijk en eenvoudig te geven; als hij aankomt, geef je een paar maaltijden minder. Misschien niet elke week – en je vermindert het aantal maaltijden – niet de grootte van de maaltijd! Als hij afvalt, geef je af en toe een extra maaltijd.

Als je graag wilt, dat je hond gelukkig en tevreden is, zal je blij zijn met dit schema…

Mogens Eliasen
-------------------------------------------
Mogens Eliasen draagt een titel op Ph.D. niveau in de Chemie van de Århus University,
Denmark en heeft al langer dan 30 jaar ervaring met het werken met honden, hondentrainers en holistische dierenartsen als begeleider, het geven van lezingen en het ontwikkelen van opvoedingsprogramma's. Hij publiceert een gratis nieuwsbrief "The Peeing Post" – De Pispaal is de Nederlandse vertaling en is te vinden op http://groups.yahoo.com/group/pispaal - met veel tips en adviezen over allerhande hondenproblemen en met name over training, gedragsproblemen, voeding en gezondheidszorg.
Mail naar contact@k9joy.com voor meer info over Mogens Eliasen en bezoek zijn website http://k9joy.com
Mixing wines may be a mistake, but old and new wisdom mix admirably.
Avatar gebruiker
Ignit
Site Admin
 
Berichten: 1013
Geregistreerd: 11 feb 2004 23:39
Woonplaats: Onverwacht, Suriname

Ongelezen berichtdoor pippie » 23 apr 2005 16:33

Hmmmmmmm, mijn honden krijgen 1x per dag en sávonds een snack of sóchtends, afhankelijk van het tijdstip waarop ik voer, op zondag krijgen ze niets maar daarvoor in de plaats op zaterdag extra. Dit zou dus ook nog veranderd kunnen worden maar wat zou dan het vooordeel voor de hond zijn of mis ik iets ? Wel voer ik op onregelmatige tijden omdat ik niet op een vast tijdstip een stel zeurende honden wil hebben
Addy
pippie
 
Berichten: 67
Geregistreerd: 04 apr 2005 11:43

Ongelezen berichtdoor Ignit » 23 apr 2005 17:03

Het voordeel voor de hond is:

1. de hele maag ontvouwt zich helemaal waardoor de klieren in het deel van de maagwand dat gewoonlijk ingeklapt blijft, ook aan het werk gaan. Hierdoor is de vertering veel efficienter.

2. te dikke honden vallen vanzelf af en te magere honden worden dikker. Ze bereiken op een volkomen natuurlijke manier hun ideale gewicht.

Deze voermethode is ALLEEN GESCHIKT VOOR GEZONDE HONDEN, die al helemaal overgezet zijn op rauwe voeding. Mensen, die brokjes aanvullen met rauwe voeding, mogen niet overstappen op volledige maaltijden!

Groetjes,
Ignit.
Mixing wines may be a mistake, but old and new wisdom mix admirably.
Avatar gebruiker
Ignit
Site Admin
 
Berichten: 1013
Geregistreerd: 11 feb 2004 23:39
Woonplaats: Onverwacht, Suriname

Ongelezen berichtdoor pippie » 23 apr 2005 18:07

Dan neem ik aan dat mijn leishmania/erlichia hond dus niet op deze manier gevoerd mag worden.
Addy
pippie
 
Berichten: 67
Geregistreerd: 04 apr 2005 11:43

Ongelezen berichtdoor Ignit » 23 apr 2005 19:08

Klopt - bij deze hond is het belangrijk om:
1. te zorgen voor zo min mogelijk stress en
2. te werken aan een optimaal functionerend immuun systeem.

De organismen kunnen dan niets anders doen dan ingekapseld blijven in allerhande hoekjes en gaatjes van het lichaam, waar geen enkele antibioticasoort ze kan vernietigen, omdat:

1. ze te ver weg zitten waar antibiotica helemaal niet kan komen
2. al zitten ze wat beter bereikbaar, dan nog kan de antibiotica niets doen, omdat de inkapseling ze daartegen beschermt
3. ze alleen actief kunnen worden, wanneer het immuun systeem verstek laat gaan doordat het bezig moet zijn met stressbestrijding of andere binnendringers.

Een optimaal functionerend immuun systeem zorgt voor een symbiose tussen de organismen en het lichaam - het zijn slapende gasten, die verder geen schade kunnen aanrichten. Maar uit ervaring weet ik, dat je een heel eind komt met regelmatige voeding en rauwe voeding, maar toch moet je altijd heel goed blijven opletten of de ziekte de kop weer opsteekt en onmiddellijk ingrijpen, wanneer dit het geval is.

Groetjes,
Ignit.
Mixing wines may be a mistake, but old and new wisdom mix admirably.
Avatar gebruiker
Ignit
Site Admin
 
Berichten: 1013
Geregistreerd: 11 feb 2004 23:39
Woonplaats: Onverwacht, Suriname

Ongelezen berichtdoor pippie » 23 apr 2005 19:40

Sinds we barfen is haar erlichia met sprongen verbeterd, voor die tijd plaste ze bijna de hele dag door, net buiten geweest en binnen weer plassen. Ze is kerngezond nu, te vertalen naar geen leishmania en erlichia verschijnselen momenteel. Ze gaat twee keer per dag ruim een uur mee naar het bos, op die manier blijft ze stress vrij want het is een podencootje en die moet gewoon kunnen uitrazen. Het gaat dus nu erg goed met haar en ik doe er alles aan om dat zo te houden en haar voeding en beweging is daar heel belangrijk in. Ik vraag me eigenlijk af of de barfers de gezondheid van hun hond ook doortrekken naar de beweging. Ik doe dat wel, gezonde voeding slaat denk ik nergens op als je je honden niet lekker laat bewegen 8-)
pippie
 
Berichten: 67
Geregistreerd: 04 apr 2005 11:43

Ongelezen berichtdoor Boeie » 03 jun 2006 21:59

Misschien een domme vraag, maar ik zit de berekeningen eerder in dit topic even na te rekenen.
Mijn hond heeft nu nog twee maaltijden per dag dus ik zal moeten omschakelen.
Mijn hond weegt 56 KG X 14 maaltijden : 100 = 7.84 KG per week.
7.84KG : 7 dagen : 2 voedingen zou zijn 0.56 KG per maaltijd?????
Klopt mijn berekening zo?
Boeie
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 03 jun 2006 13:55

Ongelezen berichtdoor Ignit » 02 jul 2006 20:18

Klopt, als je uitgaat van 14% van zijn gewicht per week.
Hoeveel geef je nu per maaltijd?
Ignit.
Mixing wines may be a mistake, but old and new wisdom mix admirably.
Avatar gebruiker
Ignit
Site Admin
 
Berichten: 1013
Geregistreerd: 11 feb 2004 23:39
Woonplaats: Onverwacht, Suriname

Ongelezen berichtdoor evelyn01 » 19 jul 2006 08:18

Ik voer mijn honden ongeveer 5 keer per week maar ik blijf me verbazen over de hoeveelheid eten die ze zonder problemen naar binnen kunnen werken. Mijn hond van nog geen 6 kilo eet zonder problemen 10% van haar gewicht! Die maaltijd bevat dan ook nog eens een behoorlijke hoeveelheid botten! Ik heb nog steeds niet gedurfd hen onbeperkt eten aan te bieden, volgens mij knappen ze dan (en dan lees ik: "Het probleem is echter dat honden genetisch ingesteld zijn (en volledig in staat zijn) om maaltijden te eten die 6-8% van hun lichaamsgewicht bedragen – en wanneer ze een tijdlang niet gegeten hebben, zelfs nog meer… ")


Evelyn
evelyn01
 
Berichten: 9
Geregistreerd: 02 jun 2004 10:43
Woonplaats: Rijnsaterwoude


Keer terug naar Ultieme voeding

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron